FAQ

U svim školama s kojima sarađujemo postoji početni kurs namenjen onima koji uopšte ne govore Engleski. Inače, polaznici se stavljaju u odgovarajuću grupu na osnovu nivoa znanja pokazanog na uvodnom testiranju. Nivoi su od početnog do naprednog. 

Za državljane Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji putuju u Veliku Britaniju, zdravstveno osiguranje nije obavezno, jer je na snazi Sporazum između navedenih država i Velike Britanije o uzajamnom osnovnom zdravstvenom osiguranju (potrebno je da polaznik ponese samo svoju zdravstvenu knjižicu radi prijema kod lekara). Sporazum o uzajamnom zdravstvenom osiguranju ne uključuje lekove, usluge oftalmologa, stomatologa i lekara drugih specijalnosti. Međutim, ukoliko putujete na Maltu, potrebno je uplatiti dodatno putno zdravstveno osiguranje kod neke od osiguravajućih kuća u Srbiji. 

U predstojećem periodu nastojaćemo da održimo tendenciju stalnog rasta poslovanja u smislu organizovanja specijalizovanih putovanja u vezi s učenjem stranog jezika u zemljama gde se izvorno govori, ali i na internacionalizaciji našeg kampa u Srbiji, koji sada pretežno okuplja polaznike iz regiona, a naša je želja da on bude internacionalan u pravom smislu te reči. Osim toga, pre svega ćemo orijentisati naše poslovanje ka incoming turizmu u Srbiji, dovodeći posetioce iz Zapadne Evrope i Azije, kako bismo pomogli razvoju ove grane privrede.

Ove godine, kao i prethodnih godina, usavršavanje engleskog jezika je najzastupljenije kroz letnje škole engleskog jezika u Engleskoj. Najčešće odabirana destinacija je sam London, baš zbog izvrsne obrazovne i kulturne ponude, koju ovaj jedinstveni megapolis sadrži. Naši polaznici najčešće biraju čuvene univerzitete (kampuse) za smeštaj, u okviru kojih su, najčešće, i ostale kulturne institucije – biblioteke, čitaonice, galerije; ali i sportski i zabavni sadržaj (sportski tereni na otvorenom i zatvorenom, parkovi, kafeterije...). Ovakav vid smeštaja pruža široku internacionalizaciju zbog boravka mladih ljudi koji se obrazuju iz apsolutno svih krajeva sveta. Osim ovakvog smeštaja, uveli smo i smeštaj u porodice, koji je drugačiji vid iskustva potpunog uklapanja u sredinu, gde su polaznici izloženi engleskom jeziku u svakom trenutku, pored nastave i posle aktivnosti predviđenih programom.

Pored Londona, često birana destinacija je i Notingem u Engleskoj, a u novije vreme poraslo je i interesovanje za Njujork.

Osim programa letnjih škola u inostranstvu, organizujemo i, sad već tradicionalni, kamp engleskog i nemačkog jezika na Kopaoniku, koji je sam za sebe već izdvojen brend na tržištu, što i zaslužuje, zbog svoje masovnosti, besprekorne organizacije, tima koji radi s polaznicima i činjenici da su svi predavači jezika, ali i oni koji vode sportske i zabavne aktivnosti, izvorni govornici jezika koji je polaznik odabrao da pohađa u našem kampu English Summers Kopaonik.

S obzirom da su svi osnovni troškovi u Engleskoj pokriveni aranžmanom (smeštaj, hrana, aktivnosti, ekskurzije), deca ne moraju da nose mnogo novca sa sobom. Praktično, jedini trošak će biti fakultativne ekskurzije i lični troškovi za šoping i slično. Savetuje se da deca ponesu od 100-150 funti (evra) po nedelji boravka. 

Programi u našoj ponudi namenjeni su svima onima koji shvataju značaj znanja jezika u današnjem globalnom društvu, a prvenstveno mladima, jer je poznato da se strani jezik savladava bolje u mlađem uzrastu.

Sa polaznicima iz Srbije uvek putuje neko od predstavnika English Tours-a ko će se pobrinuti da oni budu dobro zbrinuti, raspoređeni u odgovarajuće grupe i u odgovarajućem smeštaju. Naš predstavnik će učenike pratiti i na svim ekskurzijama i aktivnostima. Pored našeg vodiča, tu je uvek i neko od profesora iz Srbije, kao i osoblje škole koju deca pohađaju. 

Pored ličnih stvari, potrebno je da svaki polaznik sa sobom ponese i sledeće: fotografiju veličine kao za pasoš za ID karticu na koledžu; mobilni telefon/budilnik; adapter za struju (napajanje za struju je nešto drugačije nego kod nas, pa treba poneti poseban ispravljač, ili kupiti u Engleskoj); sredstva za ličnu higijenu. Ukoliko putujete u Englesku osim letnje garderobe, potrebno je poneti i toplije stvari: jaknu pogodnu za kišu i hladnije vreme, udobne cipele za šetnju, najmanje jednu deblju duksericu, sportsku odeću, kišobran. Polaznici koji putuju na Maltu u obavezi su da ponesu polisu putnog zdravstvenog osiguranja (za Maltu). 

Za sve polaznike ovih programa, letnja škola engleskog ili nemačkog jezika, u sredini u kojoj se on izvorno govori, jeste iskustvo koje dovodi do životnih promena u smislu pogleda na svet, i osamostaljivanja (kod mladih polaznika), dok je poboljšanje jezičkih veština u svakodnevnom govornom i pisanom jeziku  vidljivo za samo dve ili tri nedelje trajanja kursa. Slično iskustvo polaznici mogu da osete i na Kopaoniku, jer se nalaze u sredini čiji je zvanični jezik engleski i sa svim osobljem mogu da komuniciraju samo na tom jeziku, osim polaznika nemačkog, koji sa svojim nastavnicima komuniciraju isključivo na tom jeziku.

Kada se odlučite da pođete s nama u školu jezika, možete biti uvereni da ćete upoznati ljude različitih nacionalnosti iz velikog broja zemalja. Grupe za nastavu se formiraju od polaznika koji imaju isti nivo znanja, a potiču s različitih jezičkih područja, kako bi oni na časovima govorili samo engleski, a ne maternji jezik. Vannastavne aktivnosti se takođe odvijaju u mešovitim grupama. Jednom rečju, čitav program je usmeren na to da komunikacija na engleskom jeziku bude što intenzivnija. Učenje jezika postaje još intenzivnije ukoliko odaberete da budete smešteni u engleskoj porodici. 

Kao što je već pomenuto, smeštaj na programima u Velikoj Britaniji, SAD i Nemačkoj jeste u studentskim rezidencijama koje su preko leta date školama na korišćenje. Smeštaj je po pravilu na bazi polupansiona. Kad je naš letnji kamp u Srbiji u pitanju, najčešće se održava na Kopaniku. Polaznici su smešteni u dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama (u zavisnosti od raspoloživosti). Sve sobe imaju kupatila sa tuš kabinom, opremljene su TV-om i klima uređajem i imaju malu čajnu kuhinju s frižiderom. U hotelima u kojima boravimo je dostupan bežični internet. U slobodno vreme organizujemo sportske aktivnosti i umetničke radionice, koje takođe vode izvorni govornici engleskog jezika, tako da će deca imati prilike da vežbaju jezik koji uče uz igru i zabavu. U večernjim satima organizujemo  zanimljive igre i aktivnosti kao što su večeri detektivskih igara, tematske diskoteke, kuglanje, kvizove ili igre potrage za blagom. Programom je predviđen jedan celodnevni izlet (do neke od popularnih destinacija van Kopaonika kao što je npr. Đavolja varoš, manastiri Studenica ili Sopoćani, manastir Žiča i Kraljevo, Jošanička banja i sl.), kao i poludnevni izlet do Pančićevog vrha na Kopaoniku. Svi polaznici će od jutra do večeri u potpunosti  biti izloženi engleskom  jeziku.